вівторок, 29 листопада 2011 р.

Про хліб

Ми прокинулись біля 6 ранку і пішли гуляти порожніми вулицями. Коло нас була невелика пекарня, де вже випікалась перша порція свіжого хлібу. Він там якийсь нереально смачний. Можна купити ще гарячий і поки ти розраховуєшся він почне обпікати пальці.. Спочатку просто підносиш його до носа і вдихаєш цей найсмачніший аромат, без ніяких ножів, руками розламуєш на шматки і ділишся з тими хто поруч.

В час коли все намагаються механізувати, ми багато що забуваємо. Як це коли прокидатись до сходу сонця, вимішувати тісто, вичікувати, замість хлібопічки - глиняна піч, без різних там підсилювачів,модифікаторів..тільки борошно,вода і сіль..

Гуляючи великим місто, де все навколо біжить за прогресом ,так приємно натрапити на напівпідвальне приміщення з якої тобі простягують гарячий хліб і ти наче мала дитина радієш цій простоті.









Тонис пурі- грузинський хліб, в перекладі «пурі» -хліб, «тоне» – пічка в якій він випікається. Тісто наліплюють на стінки печі, температура в тоне - 300 градусів. За 2-3 хв хліб готовий.

В Грузії є декілька видів хліба, різниця у формі (шоті - серпеподібний, мргвалі –круглий, дедас- довгий) і сорту муки.

http://www.youtube.com/watch?v=M18VoAXfl84 - цікаве відео про як виготовляють глиняні печі і випікають шоті пурі

3 коментарі: