понеділок, 2 квітня 2018 р.

Прогулянки левадами острова Мадейра


Левади - це безумовно родзинка Мадейра, така собі система зрошувальних каналів, яка почала будуватись XVI ст. і до 1970 р. Місцеві жителі будували ці канали для транспортування води з північної частини острова і гір до більш посушливої південної. Вони являють собою забетоновані канали, які йдуть вздовж схилу гори, поряд є стежка, адже часто тільки так можна було дістатись до віддалених куточків острова. Зараз більшість левад облагороджені, розроблені маршрути, є перила для страхування. На острові дуже багато водоспадів, мандруючи левадами можна наробити фото проходячи поряд/під ними. Здебільшого дані треки є доступні для кожного, адже левади робили з невеликим ухилом, тож набір висоти мінімальний.
Ми встигли насолодитись кількома маршрутами. Корисний сайт для планування Walkme. Першою в житті левадою була  Levada Nova - Levada do Moinho.  Сподобалась дуже. Загалом для проходження крім загальноприйнятих речей вартує мати з собою накидку від дощу для наплічника, дощовик для себе, навіть якщо погода сонячна, на шляху потрібно пройти декілька малих та великих водоспадів, що спадають згори. А ще важливо мати ліхтарик, адже доведеться проходити через печери.
2.





На схилі дальніх гір видно ще декілька водоспадів

Розваги на маршруті)






Levada das 25 Fontes e Risco є однією з найпопулярніших на острові, щоб уникнути натовпу туристів різного віку і швидкості рекомендуємо гуляти нею о другій половині дня. судячи з назви ми очікували на своєму шляху, як мінімум 25 водоспадів. Але по факту є два великих і багато малих.







Інколи можна помітити, як по каналах пропливає риба.






Мандруючи в напрямку перевалу Encumeada ми натрапили на широку і глибоку леваду, певно вона є збірником з менших левад навколо. Закінчується вона трубами, які опускаються на південь і чудовою панорамою гір, про які згодом розповімо.






1 коментар:

  1. Файні фото у вас на сайті. Хороші статті можна почитати тут: https://podija.blogspot.com

    ВідповістиВидалити