понеділок, 15 травня 2017 р.

Фагараш. Румунія


Наша друга поїздка в Румунію, цього разу планували прогулятись хребтом Фагараш і піднятись на г.Молдавяну (2544м), яка є найвищою вершиною країни.

Про добирання і цікаві місця на шляху у дописі Трасфагарашське шосе.

Маршрут від озера Balea до вершини всього лиш 11 км, але попотіти доведеться добре. От тільки тобі здається, що все, вибрався і зараз стане легше, але ж ні, далі бачиш, що попереду затяжний спуск, знов набір висоти і так усю дорогу до вершини.
Якщо вийти з самого ранку, взяти з собою перекус та мати трішки накачані ноги, можна пробігтись туди-назад за один день.

 2. місце ночівлі біля озера Balea
 3. початок маршруту з підйом на перший перевал, розминаємся.
 4. озеро Capra, популярне місце стоянки з наметами
 5. видно як стежка опускається вниз, а потім серпантином потрібно піднятись вгору.
 6. вівці на кожному схилі, загалом склалось враження, що вівчарство тут значно популярніше ніж у нас.
 7.
 8. перечікуємо затори на Фагарашських стежках.
  9.
 10. перша ділянка, де є ланцюги, проходить по ось цьому гребені, загалом нічого складного, але її можна обійти нижньою стежкою.
 11. озеро Buda
 12.
 13. мабуть одна з найвиснажливіших ділянок, різкий підйом/спуск на гору Mircii (2470м) від озера Podu Giurgiului (2260м). Стежку добре видно зліва, але якщо налаштуватись і триматись темпу, шлях долається досить швидко.
 14
 15. Cabana Podragu - популярне місце, тут залишається багато туристів на ночівлю, перед підйомом на Молдавяну. Також тут можна без проблем поставити намет.
 16.
 17. південні схили менш скелясті і більш схожі на наші Карпати.
 18. Справа видніється найвища вершина Румунії.
Ми вирішили зупинитись на ночівлю блище до вершини, ось якраз на згині даної стежки є рівна ділянка, воду принесли з собою, адже до струмка потрібно спускатись досить низько.

 19.
 20. вечірні ритуали
 22.
 23.
 24. Зранку нас розбудили несподівані гості)
 24. Сонце сходить за  г. Молдавяну.
 25.
 26. Далі підйом досить різкий, ми залишили намети на стоянці, забрали лиш найцінніше і пішли гуляти.
 27.
 28.
 29.
 30. Ранковий краєвид на притулок Valea Rea. Місце чарівне, наступного разу намріяла бути тут на світанку.
 31.
 32. На шляху є ще кілька місць з ланцюгами. Добре, що ми вийшли зранку і були на вершині перші, уникнувши цим відчуття заторів і надмірної популярності цього району.
 33.

 34.
 35. Дорога назад була тими ж стежками, але інший напрямок і хмари додали нових ракурсів).
 36. Розповідали, що собаки пастухів бувають досить агресивні. На Фагараші вони певно вже звикли до туристів, тому максимум, що можна від них чекати, це благальний погляд з натяком на щось смачне).
 37.
 38.
  39.
40.
 41.
 42.
 43.
 44. Вечірнє сонце таки пробилось скрізь хмари біля озера Capra.
 45.
46. Ось так виглядає вдале закінчення маршруту, обгорілі/обвітрені люди наминають, щось  смачне з видом на гори і озеро.

Якщо узагальнити враження, то гори нам дуже сподобались, така собі суміш традиційних наших Карпат і Альп. На відмінну від Татр багато свободи у виборі маршрутів і стоянок. Румунські гори досить популярні серед європейців, не пригадую чи зустрічали українців, але точно чули поляків, німців, французів. Чудова альтернатива, для розширення горизонтів.

Запис треку з двох частин:

Частина 1
Частина 2

Немає коментарів:

Дописати коментар